Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen arbetar för en trygg idrottsmiljö

2019-08-27 11:03

Alla som idrottar i en förening ska kunna göra det i en trygg miljö och något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier, kränkningar och övergrepp är otänkbart.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2019 11:03

Den 19 september lyfter vi denna fråga och håller en föreläsning där Rädda Barnen berättar om hur föreningar och vuxna kan arbeta för att upptäcka och förhindra våld och övergrepp mot barn.

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i länet har sedan länge arbetat med Trygga idrottsmiljöer i samarbete med Rädda Barnen och några av länets kommuner. Vi hjälper idrottsföreningar ta fram en handlingsplan och skapa beredskap och rutiner för att förebygga, upptäcka och agera vid diskriminering, kränkning och övergrepp. Handlingsplanen ska innehålla såväl förebyggande arbete som konkreta åtgärder om hur föreningen ska agera om något händer. Under hösten 2019 återigen erbjuder vi processtöd till föreningar i länet för att ta fram handlingsplaner.

På Riksidrottsmötet i maj togs beslut om att idrottsföreningarna måste begära begränsat utdrag ur belastningsregistret för de som anställs eller erhåller uppdrag i föreningen och som i uppdraget har direkt och regelbunden kontakt med barn. Detta för att värna om hela föreningens trygghet och barns trygghet i synnerhet. Om ett ärende inte kan hanteras av förening kan de kontakta Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund eller Idrottens ombudsman hos Riksidrottsförbundet (RF). Idrottens ombudsman kan till exempel vägleda kring polisanmälan och/eller orosanmälan till socialtjänsten, eller anmäla själv. RF:s visselblåsarfunktion också finns för att kunna anonymt kommunicera misstankar om oegentligheter och avvikelser från värdegrunden inom idrotten t.ex. ekonomiska oegentligheter, övergrepp och trakasserier.

Mer information om hur idrottsrörelsen arbetar med trygg idrott: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/

Visselblåsarfunktionen vid upptäckta eller misstänkta oegentligheter:  https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet

Kontaktuppgifter till Idrottens ombudsman
08-627 40 10, This is a mailto link

Mer information om vårt samarbete med Rädda Barnen:

https://www.raddabarnen.se/highfive/

 

Kontaktuppgifter till Jämtland-Härjedalens idrottsförbund / SISU idrottsutbildarna

Matt Richardson, distriktschef 010 476 4212, This is a mailto link.

Skribent: Iréne Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss