Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Elitidrott - inte bara för proffs

2019-02-06 08:25

  • Skapad: 06 FEB 2019 08:25

Den första av två VM-tävlingar i vår region är igång, och det är inte många platser i världen som har haft en sådan möjlighet - och definitivt inte med det befolkningsunderlaget som Jämtland-Härjedalen har. Utan storstäder, storskalig industri eller större politisk tryck har vår region lyckats få förtroendet att anordna dessa fantastiska tävlingssammanhang. Tack vare många av idrottsrörelsens krafter samt engagerade kommunala och regionala instanser att vi får ta del av dessa på plats, på riktigt.  Det är en möjlighet jag rekommenderar att ingen missar. 

Samtidigt hör jag från en del människor (även inom idrottsrörelsen) som tycker att sådana evenemang, med sina stora kostnader och fokus på ett fåtal elitidrottare, är inte nödvändigtvis bra för samhället. Varför är det så mycket pengar, engagemang, och fokus som går åt den allra vassaste spetsen inom idrott, istället för den breda massan vardagsmotionärer, barn och ungdomar, funktionshindrade och även dem som än inte kommit in i idrottsrörelsen? Är det värt miljöbelastningen? Är det inte bara dem som har mest pengar som tar medaljerna? 

Frågorna är berättigade. Dessutom riktas nästa hela Jämtland-Härjedalens Idrottsförbunds och SISU Idrottsutbildarnas verksamhet mot den som kallas för breddidrott, vilket kanske gör min rekommendation ännu svårare att förstå. Men dessa frågor är också något som idrottsrörelsen i Sverige har funderat över länge, och börjar komma till en hållbar väg framåt. Även om det finns en bra bit kvar för hela idrottsrörelsen så har VM-regionen höjt ribban för vad som kan kallas hållbara evenemang ur miljösynpunkt, med minskad miljöbelastning som utgångspunkt i nästan alla detaljer.  Och bara för några veckor sedan gjordes ett pilotförsök på en skidtävling i Offerdal, "Valla lika", för att undanröja eventuella ekonomiska orättvisor genom att ta hand om vallningen (även här på ett miljövänligt sätt) för alla deltagare i de yngre klasserna. 

Den viktigaste framtidsinriktningen är dock en särskild resa som idrottsrörelsen måste gå, "från triangel till rektangel".  Bilden, och resan, beskrivs i detalj i Strategi 2025, men kan enkelt beskrivas enligt följande: att breddidrotten utgör triangelns bas, och att utfallet av denna basens idrottsutövande skulle vara att en allt mindre grupp idrottsutövare är kvar ju längre upp man kommer i idrottsrörelsens prestations- och/eller tidsskala. Det betyder även färre är kvar genom livet, förutom de allra bästa eller mest hängivna.  Om triangelns spets skulle däremot bli lika stor som basen, skulle formen därmed bli fyrkantig - en rektangel. Resan som beskrivs i Strategi 2025 handlar om denna förflyttning. 

Men vi kan väl inte ha en skara elitidrottare som är lika många som vardagsmotionärer? Kanske inte. Men det beror på hur man ser på begreppet "elit" i strategins perspektiv.  Eliten behöver inte nödvändigtvis vara dem som är bäst  i världen - även om det finns en plats i rektangeln för denna grupp, som strategin vill också utöka. Rektangeln skulle betyda att det finns många sammanhang där man kan bli elit - inom sin åldersklass, inom sin udda gren, eller utifrån sina särskilda förutsättningar. Och att möjligheten att prova gå en sådan resa till eliten skulle erbjudas den som vill. 

Att vara elit kan ses som ett tillstånd istället för en plats i rangordningen, enligt strategins anda. Man uppnår detta tillstånd genom att utmana kroppen och knoppen så långt det går, systematiskt och målmedvetet, oavsett ålder eller erfarenhet. För resan att se vad vi klarar av är otroligt  spännande, lärorikt och i sin grund mänskligt. Att se vad vi kan åstadkomma i den yttersta av vår kapacitet är alltså en elitidrottares resa. Det är också därför det är så spännande att se på individer och lag som har på sina egna sätt hittat till ett nästan övermänskligt tillstånd, och nu jämför sina nybildade förmågor i skarpt läge. Det ger oss hopp om vad vi skulle kunna åstadkomma i våra egna resor. 

Det finns inget i rektangeln som inte säger att vem som helst inom idrottsrörelsen inte kan prova bli elit inom sin del av idrottssfären, när som helst och vart som helst i livet.  Sedan om det leder till toppen av Åreskutan i februari, eller skjutvallen på skidstadion i Östersund i mars, är en annan sak. För oss som inte hamnar där, så kan vi i alla fall hamna väldigt nära - på läktarna - och ta med oss lite grann från dessa fantastiska idrottsutövarnas resor när vi börja gå våra egna.

 

Dr. Matt X. Richardson  Chef

Skribent: Dr. Matt X. Richardson Chef
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss