Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Trygghetsperspektivet

2019-04-29 08:58

Sverige är enligt de flesta undersökningar och mätmetoder ett av världens tryggaste länder, särskilt för barn.
  • Skapad: 29 APR 2019 08:58

Vad som gör att man känner sig trygg är dock alltid en fråga om perspektiv och sammanhang. Har man tidigare varit väldigt otrygg så kan det mesta i Sverige framstå som en enda stor dunkudde.  Men om man växer upp i Sverige, så kan även små avvikelser vara omvälvande. 

Idrottsrörelsen erbjuder ett bra sätt att skaffa perspektiv. Det finns många som kan intyga att en tuff dag på kontoret är ingenting jämfört med förra helgens Korpenmatch eller gårdagens intervallpass. 

Men idrott är en trygg zon även i andra avseende. Man ska kunna komma dit, gör sin bästa, misslyckas, inte duga, erkänn svagheter, bli besegrad, och inte riskera att bli utstött eller hånat. Idrotten är den platsen man får visa upp sina styrkor och svagheter tillsammans med andra, och hedras för det.  Det är lite paradoxalt, men idrottsrörelsen skapar en trygghetszon där vi kan kliva ur våra egna trygghetszoner. 

Idrottsrörelsen är också i många avseende tryggare än icke-idrottsliga aktiviteter i samhället.  Det må kännas konstigt då vi alla lever och verkar i övrigt samhälle när vi inte idrottar, men det finns andra som inte har anammat idrottsrörelsens goda värderingar och intentioner. (Det är också en anledning att se till att dessa andra blir en del av idrottsrörelsen och indoktrineras!). Hot, våld, kränkning, diskriminering och övergrepp förekommer i samhället, trots lagstiftning som förbjuder dess förekomst.  

Det finns en del som gärna lyfter det dåliga inom idrottsrörelsen, från psykisk ohälsa till doping, men vår rörelse är faktiskt en enorm friskfaktor för samhället. Det finns ett antal miljoner barn, unga, förvärvsarbetande, nyanlända och seniorer som bidrar till ett bättre samhälle på grund av att de kommer till träningar, tävlingar och årsmöten. Vi ser efter vår hälsa, och varandras, och erbjuder glädje, gemenskap, och fysisk aktivitet. Men även inom vår rörelse förekommer hot, våld, kränkning, diskriminering och övergrepp. Det som gör det ännu mer bekymrande är inte bara att dessa är olagliga, utan för att de undanröjer allt som idrottsrörelsen byggts på och står för. 

Det betyder att vi måste vara på vår vakt, för att skydda idrotten från både det som kan gnaga på dess kanter, samt den som kan bli nådastöten för en individ eller en förening. Ett övergreppsfall, en orättvis uteslutning, ett hot mot en ledare, eller ett hätskt inlägg i sociala medier mot en domare är ett för mycket. Det finns samhälleliga institutioner som ska hjälpa oss med våra vakthavande plikter, men som en egen institution måste idrottsrörelsen själv vara ännu mer vaksam. 

Vi behöver inte uppfinna hjulet för att förebygga mot dessa oacceptabla händelser. Det finns befintlig infrastruktur samt konkreta verktyg och metoder, utav de flesta beskrivs i vår gemensamma handledning

  • Börja med att få styrelsen och ledarna att faktiskt läsa Idrottens Värdegrund och dess anvisningar i Idrottens Uppförandekod.
  • Begär registerutdrag för alla ledare.
  • Skapa utrymme för diskussion med föräldrarna och utövarna.
  • Vid behov använd distriktsidrottsförbundet, alternativt idrottens ombudsman för råd (ring 08-627 40 10 eller maila This is a mailto link).
  • Anmäl upptäckta eller misstänkta överträdelser till föräldrarna, styrelsen, socialen och/eller polisen, eller anonymt till idrottens visselblåsarsystem

Men främst måste vi ha mod att snabbt och konsekvent använda den infrastrukturen och handlingsplaner som finns i våra föreningar och inom idrottsrörelsen varje gång vi känner av den minsta avvikelsen. Det är det som ger verklig trygghet - att jag som medlem inom idrottsrörelsen vet att andra utövare, föräldrar, styrelsemedlemmar, ledare och funktionärer alla vill skydda det som vi alla älskar. Vi får aldrig titta bort, även om 99 % av våra verksamheter är hur bra som helst. 

Trots allt positivt kommer idrotten sannolikt inte vara helt fri från konflikt. Det finns starka viljor inom ideella rörelser, vilket är fullt acceptabelt inom en demokrati- och delaktighetsfrämjande rörelse. Det finns även visst tolkningsutrymme avseende regler inom idrott, både på samt utanför spelplanen. Men det gäller att ställa frågan varför man tolkar som man gör. Och sedan fråga varför igen, och igen.   Om svaret slutligen landar i att man försöker upprätthålla idrottens grundläggande värderingar, då har man troligen tolkat rätt.

 


Vill din förening bli trygg när det gäller trygg idrott? Kontakta våra konsulenter eller distriktsidrottschefen för konkret och användbar vägledning.

Skribent: Dr. Matt X. Richardson Chef
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss