Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Folkbildning samlar ingen mossa

2019-09-02 11:30

Läser man Region Jämtland-Härjedalens senaste folkhälsorapport är det lätt att tappa hoppet. Psykisk ohälsa ökar dramatiskt hos unga. Tilliten för andra minskar. Samtidigt som samhället blivit bättre enligt många olika mått - om det handlar om det ekonomiska, brott, tillgänglighet, och mycket mer – så sprids falska nyheter som skogsbränder, och de så kallade filterbubblorna dominerar mångas vardag. Jag är inte den enda som ser ett självklart sammanhang här. Så vad är lösningen?
  • Skapad: 02 SEP 2019 11:30

Jag har ett kanske oväntat, men alldeles självklart svar: Folkbildning.

Ordet folkbildning väcker oftast reaktioner hos de lite äldre generationerna. När jag pratar med den mer "åldersberikade" falangen inom denna gruppering så får man ofta höra fina berättelser om en studiegrupp eller bokcirkel man har en gång haft, eller fortfarande håller på med. De lite nyare äldre däremot inte sällan uttrycker någon form av förutfattade mening om folkbildning - beskrivningar som "mossigt" och "gammalmodigt" är inte ovanliga.

När jag pratar med yngre generationer så får man oftast förklara konceptet för vad som kan mycket väl vara första gången för deras öron.  Men konceptet är de ju väl bekant med, det är bara att de har andra uttryck för det.

Och det är inte så konstigt egentligen. Efterfrågan på ny kunskap har nog aldrig varit större, och det är det folkbildning utgår ifrån. Att öka en individs kunskap och personlig utveckling, för att kunna bättre förstå och deltar i samhällets utveckling, är relevant på alla sätt och vis för de flesta. Det gör en till en mer engagerad, självbestämmande medborgare. Och den typen av utveckling stärker i sin tur demokratin och tillit i samhället. Alla vinner.

Det som kan kännas lite märkligt är att vi allt oftare känner ett behov av att vända oss till formella utbildningar som leder till någon form av certifiering, och inte sällan har förkunskapskrav eller är begränsat till en viss grupp, yrke, eller tid i livet. Detta kan, konstigt nog, ibland leda till stratifieringar i samhället som inte alltid leder till ökat tillit och sammanhållning.  Folkbildning däremot kräver oftast inte mer än att man har ett egen lust för att lära sig någonting och utvecklas. Denna öppenhet och tillgänglighet är nyckeln till dess potential att göra livet bättre för oss alla.

Det finns många former av folkbildning som inte hör till den äldre (men ändå beprövade) bokcirkelsmetoden. Dessa har även digitaliserats i många avseenden, dock alltid med inslag av gruppdiskussioner eller samarbeten, och helst fysiska träffar. För även om individen bestämmer vad som är intressant för sig att lära sig om är det andra diskussionsparter som gör att folkbildning blir vad det ska vara. Det är dessa bollplankar, de andra perspektiven, som gör att vi sätter ny kunskap i ett större sammanhang. Det spräcker filterbubblet.

Som företrädare för idrottsrörelsen ser jag hur fysisk aktivitet och deltagande inom idrott gör folk friskare, gladare, och mer tillitsfulla. Men det finns många som vill även använda idrott för att bättre förstå sin värld och bli mer engagerad i det. Därför bildades idrottens eget folkbildningsförbund, SISU Idrottsutbildarna, under 80-talet. Vad SISU Idrottsutbildarna ägnar sig åt nuförtiden är väldigt ofta bildningsinsatser som lämpar sig både inom samt utanför idrott - det kan handla om ledarskapsutveckling, integration, jämställdhet, eller digitala verktyg. Men det bygger på att man tar de positiva värderingar från idrotten - glädje och gemenskap, allas rätt att vara med, demokrati och delaktighet, samt rent spel - och tillämpa dessa inom den personliga kunskapsutvecklingen.

Vissa kommuner och regioner har börjat dra ner på sitt stöd till folkbildning, av olika skäl. Kanske är det av besparingsskäl, kanske på grund av att man tycker det är inte längre efterfrågat i samma utsträckning. Min fråga är då: kommer detta att leda till en förbättring i hälsoläget? En minskning av klyftorna i samhället? Mer demokrati och engagemang? Eller kommer man att istället bidra till de negativa trenderna vi ser nu?

Kanske är det dags att göra tvärtom och göra folkbildning, och dess offentligt stöd, ännu starkare. Det är ju inte mossigt, det är precis det vi behöver och efterfrågar.  Ibland måste man bara påminnas om det, att det redan finns, och att man kan egentligen kalla det vad man vill.

Matt X. Richardson  Chef
Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund
och SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen

Skribent: Iréne Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss