Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Konsten att gjuta där man står

2018-11-07 09:00

”Svensk idrott i förändring” är ett återkommande mantra inom vår gemensamma Strategi 2025.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2018 13:10

Det finns olika anledningar till varför vi måste förändras, som jag kommer att diskutera med i princip alla jag träffar de kommande åren – och även här i nyhetsbrevet.

Men denna gång vill jag prata om det inom idrottsrörelsen som inte behöver förändras: vår gemensamma värdegrund.

Som begrepp används det flitigt idag i många olika sammanhang och det är lätt att hamna i ett överflöde av budskap om värderingar, värdeord, värdeskapande aktiviteter osv. Det finns fina publikationer från myndigheter och företag. Väggmålningar på förskolor, politiska ställningstaganden, profilartiklar och kampanjer i mängder som beskriver hur organisationer och institutioner ska ledas, arbeta, förhålla sig till omvärlden osv. Alla verkar vilja ha något som man kan peka på för att ena grupper med människor kring en gemensam syn. I sin förlängning, ett (förhoppningsvis) gemensamt beteende.

Därför är det kanske inte så konstigt att även idrottsrörelsen har en värdegrund, med tanke på hur avgörande vårt beteende är inom idrottsliga sammanhang. Varje förening och varje förbund beslutar själv över sin verksamhet, men vår värdegrund är gemensam och har varit så ganska länge.
Den är, som bekant:

Glädje och Gemenskap

Demokrati och Delaktighet

Allas rätt att vara med

Rent spel

Men det som verkligen är unik med idrottens värdegrund är hur många människor det berör. Vi är en jätterörelse: över 3 miljoner medlemmar.  Det är en betydande andel av Sveriges befolkning.

Kan det vara så att Idrottens värdegrund utgör mer av Sveriges yta än någon annan? Inte nödvändigtvis. Det beror på hur väl byggd grunden är. Kanske en gång i tiden var den väldigt solid och många som stod på den. Men med tid, om det inte uppmärksammas och vårdas, kan det slitas ut och bli något annat. Något som är inte lika stabilt att stå på.

Därför har vi bland annat inom målen för Strategi 2025, särskilt uppmärksammat Idrottens värdegrund. Den är vår styrka, någonting som idrott ska utövas på, men som även kan stödja samhället i stort. Tänk om alla organisationer, institutioner, sammanslutningar och sektorer i samhället utgick ifrån samma principer som våra!? Skulle inte samhällsengagemang öka? Korruption och hat minska? Skulle inte folk må väldigt bra?

Ja, det skulle det och det vågar jag påstå. Men det kräver att vi verkligen har gjutit denna värdegrund under oss själva först. Det gör vi genom att ständigt diskutera hur vi kan tillämpa det och sedan skapa aktiviteter, rutiner och strukturer som gör exakt det. Då kommer vi känna det under oss i varje steg vi tar, både på samt utanför idrottsplanen. När alla våra 3 miljoner plus medlemmar gör det, kommer det att finnas väldigt få kvadratmeter i vårt samhälle som sviktar. Samhället kan stå på idrottens värdegrund om vi vill det och arbetar för det.  (forts)

Det är dags att gjuta där vi står. Som idiomatiskt uttryck är det nog inte så väl känt, men kanske är det dags att det blir det.

 

Vill du ha inspiration om hur man kan tillämpa idrottens värdegrund hos dig? Börja med www.strategi2025.se och i menyn välja ”Vad kan jag göra?”, med alternativ för föräldrar, föreningar, eller ledare. T

veka inte att kontakta oss om du vill ha hjälp eller vägledning - vårt kansli är byggt på en flera meter tjock grundplatta av idrottsinspiration.

Skribent: Matt Richardson Distriktsidrottschef
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss