Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsevenemangens betydelse för samhällsutvecklingen

2018-04-25 14:00

Debattartikel från Styrelsen i Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.
  • Skapad: 25 APR 2018 14:00

I Jämtland och Härjedalen har vi en bred idrottsrörelse som berör och engagerar många invånare. Vi har också många mycket duktiga utövare i både sommar- och vinteridrotter. Tävlingar och evenemang är en del av idrottens kärna och livsnerv. Evenemang skapar också arbetstillfällen, tillväxt, ökad turismexport, stolthet, sammanhållning och marknadsföring av regionen.

Den internationella konkurrensen om evenemang blir allt hårdare och det är många länderoch orter som är intresserade av att arrangera stora evenemang. Alla inblandade parter ska vinna på evenemangen, de ska vara hållbara i samtliga perspektiv; ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Vi anser att det är viktigt att vi strävar efter att vi får många internationella idrottsevenemang till vår region. I december hade vi ett lysande exempel på världscupen i skidskytte som genomfördes föredömligt och där vi med stolthet kunde visa upp vår region för omvärlden. Inte minst ÖFK:s framgångsresa har hjälpt till att stärka vårt varumärke genom de framgångar föreningen haft när de erövratEuropa.

Vi har också mycket stora evenemang framför oss och då tänker vi främst på VM i alpint och skidskytte 2019. Här har de båda arrangörerna och de enskilda VM-bolagen tillsammans bildat ett gemensamt bolag; WCR 2019, som tillvaratar regionens intresse och skapar synergier för organisationerna och dess samarbetspartners och volontärer. Om allt går vägen kommer också länet att vara avsändare av stora framtida parasportevenemang. Många parasportevenemang vinter finns också planerade under 2019 framtill 2023. 

Konkurrensen är stenhård om att arrangera de internationella evenemangen eftersom flera än vi inser vilka fördelar de skapar. Därför är det inte självklart att vår region får evenemang i framtiden, fördelat på flera idrotter. En förutsättning för att få evenemang är att det inom regionen finns ett engagemang och en enighet bland alla inblandade parter. 

Alla kommuner i vår region bör identifiera vilka idrotter och typer av evenemang som är lämpliga och som ger nytta för våra invånare. Mindre evenemang kanske kan klaras av inom en kommun men för de större evenemangen ställs större krav på att hela regionen står bakom, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För att vi ska vara en het kandidat för framtida internationella idrottsevenemang krävs en tydlig och långsiktig målbild vilka evenemang vi vill ha. Det krävs också en samordning och struktur med att ta fram en handlingsplan för att söka dessa evenemang och skapa förutsättningar att också kunna genomföra dem. Det är också en förutsättning att alla inblandade parter arbetar tillsammans. Hela regionen måste känna sig delaktig i detta arbete. 

Ägaren av denna process bör ligga hos våra politiska beslutsfattare i regionen. Därför vill vi uppmana er att återkomma med hur ni ser på internationella idrottsevenemang i vår region i framtiden och hur planeringen och arbetet kan göras så att alla parter är involverade så det blir synkroniserat och skapar ett engagemang för hela regionen. Görs ett noggrant arbete här skapas också en bred förankring som ger förutsättningar till att vi blir framgångsrika med att söka evenemangen och även genomföra dem. Vi behöver en övergripande evenemangsstrategi idrott. En sådan strategi är efterfrågad. Vi tycker att det är viktigt att kunna ge svaret på frågan vad händer efter evenemanget. Till vilken nytta för medborgarna i Jämtland-Härjedalen?

/Styrelsen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Skribent: Iréne Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss