Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Att tävla eller icke tävla

2018-12-04 09:21

Om fysisk aktivitet är idrottsrörelsens affärsmodell, vad är då tävlingen i sammanhanget?
  • Uppdaterad: 04 DEC 2018 09:21

 

Jag skulle påstå att det är flaggskeppsprodukten. Tävlingar syns och känns mest inom idrott, då man får i skarpt läge tillämpa kunskaper, förmågor, och strategier som man har lärt sig från kroppslig aktivitet och träning. Det finns dessutom oftast någon form av publik som får, förutom ren underhållning, en inblick i alla dessa tillämpningsområden – något som berikar även om man inte tävlar själv.

Som vilken produkt som helst väljer vissa att köpa den och andra att avstå. Det kan dessutom finnas olika modeller som lockar vissa typer av köpare, och en leverantör av produkten – alltså en förening eller ett förbund - skulle vara klokt att erbjuda en rad olika modeller för att locka så många typer av köpare som möjligt..

Låt mig frångå denna analogi en stund och svara på varför jag i överhuvudtaget har valt att lyfta diskussionen. Inom ramen för Strategi 2025, idrottsrörelsens gemensamma målbild för framtiden, så finns det en särskild resa för oss att gå – där vi skapar en ny syn på träning och tävling. Det finns alltså anledning att idrottsrörelsen ser över vårt utbud när det gäller träningsformer men även tävlingsformer. 

Tävling är en väldigt viktig sak för många idrottsutövare, ledare och åskådare. Men för andra är den någonting som kan vara avskräckande, ointressant eller till och med icke önskvärt – vissa har till och med upplevt i olika sammanhang att tävling kan locka fram känslor och beteenden som, ironiskt nog, inte tillhör idrottens gemensamma värdegrund. Förstår man inte vad sådana upplevelser kan handla om så är det bara att titta på de mer extrema delarna av supporterklubbarna på ett hemmaderby, matchfixningsskandaler eller doping bland elitidrottsutövare som exempel.

Jag hör även funderingar från människor och föreningar som jag och mina kollegor träffar, att idrottsrörelsen har plötsligt börja fokusera på allt annat än tävling. Istället är det bland annat inkludering, folkhälsa och demokrati som står i fokus i våra utbildningar och verksamhetsfrågor.

Frågan är om vi ska välja bort tävlingar som en flaggskeppsprodukt i vår affärsmodell, vad är då svaret? Finns det en framtid för idrottsrörelsen om tävlingar inte får vara i fokus?

Svaret skulle jag påstå, är nej.

Fysisk aktivitet lockar fram glädje hos nästan alla. Det är ett mänskligt behov som utmynnar i förstärkning av både kroppen samt knoppen. Om vi nöjer oss med att alla rör på sig så skulle världen ändå vara mycket bättre. Gör man det inom idrottsrörelsen, skulle det bli väsentligt mycket bättre. Men att tävla är det starkaste och mest meningsfulla sättet att belysa vad idrotten är och står för. Den kräver den klaraste tillämpningen av idrottens värdegrund, där du är villig att göra ditt bästa i att utmana någon annan – oavsett bakgrund och på lika villkor. När du gör detta, så visar du sann respekt för dina medtävlande eller motståndare. Ni tar fram det bästa i varandra. Därmed får du en djupare förståelse för andra som tävlar, eftersom de har gått samma resa som du för att komma dit och är också därute och ger sitt allt - på lika villkor. Då närmar ni er varandra på en högre plan – ni är av samma slag och tillhör samma sällskap.

Jag skulle aldrig försöka övertyga någon att tävla mot någon annan. Det är något som måste växa fram hos en person. Men idrottsrörelsen har ett ansvar att förklara vad man får ut av tävlingar utöver ett resultat. Kan vi hjälpa barn, unga, vuxna och seniorer att förstå - verkligen förstå - varför man tävlar, då kommer vi att bygga ännu starkare broar mellan människor. Det är lika viktigt att hjälpa de som verkar ha glömt varför vi tävlar. De som använder tävlingar för att förnedra, för uppvigling eller för att skapa osämja – oavsett om man tillhör publiken eller deltagarna. Dessa personer behöver gå tillbaka till idrottens grundvärderingar och se sina motståndare som medmänniskor.

Så den nya synen på just tävlingar är kanske att förstå att vi inte är där för att vinna, utan för att närma oss varandras verklighet. Men för att olika grupper ska kunna uttrycka sina verkligheter, så måste det finns olika typer av tävlingar. Jag lovar: det finns många potentiella köpare därute.

 

Har du idéer kring hur man ska kunna träna och tävla på nya sätt? Engagera nya grupper? Hör av er i så fall till oss via vår Facebook sida, Twitter (@RFSISUJamtland) eller e-post: This is a mailto link.

Brist på idéer? Kolla https://www.strategi2025.se/Resurser/Brainitiativ/.

 

Skribent: Matt Richardsson Distriktsidrottschef
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss