Hoppa till sidans innehåll

Finansiering/bidrag

  • Uppdaterad: 12 FEB 2016 10:44

En energieffektivisering har oftast god effekt på ekonomin och är därför över tid ingen kostnad utan snarare en besparing. Beroende på kostnad i förhållande till besparing kan man räkna ut hur lång tid det tar innan åtgärden har betalat sig (återbetalningstid). Om man t.ex. betalar 30.000kr för en åtgärd som sänker energikostnaden med 10.000kr/år blir återbetalningstiden 3 år.

Oavsett om man på detta sätt ser att insatsen kommer att löna sig kan det för en förening vara svårt att få fram kontanta medel till åtgärderna. Ett bidrag kan då både hjälpa föreningen med kortsiktig finansiering och med att korta ned återbetalningstiden. Kort återbetalningstid i sin tur gör att det är lättare att låna pengar, alternativt har föreningen då råd att genomföra åtgärden med befintlig ”klubbkassa”.

Här nedan ges några exempel på finansieringsmöjligheter. Glöm inte att egen arbetsinsats kan vara en del av föreningens åtagande/finansiering. 

Idrottslyftet 

Det övergripande syftet med Idrottslyftet är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimulera till livslångt idrottande. Anläggningsstödet ska i första hand hjälpa till att öka antalet aktivitetsytor för barn och ungdomar, skapa ökad tillgänglighet och skaffa energismarta lösningar. Läs mer om  Idrottslyftet anläggningar

Prata med Thorbjörn Flood, 010-476 42 15 på Jämtland-Härjedalens Idrottsförbundet för att få råd och stöd angående Era behov och önskemål.

 Läs mer om Idrottslyftet anläggningar..

Banklån

Ett banklån går lättare att få igenom om föreningen kan redovisa dagens kostnader och förväntat resultat om investeringen genomförs. En LCC– analys i ansökan är ett bra underlag i förhandlingarna.

Bygdemedel / Vindbonus

I många kommuner/områden finns möjligheter för föreningar att söka bygdemedel. Det är en ersättning till bygder som berörts av vattenkraftsutbyggnad. Ansökan sker till respektive länsstyrelse.

http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/Sv/blanketter/Pages/default.aspx?doctype=9

På senare tid har liknande medel/fonder inrättats när man byggt ut vindkraftsanläggningar. Detta kallas ofta för vindbonus. Här kan ansökan oftast ställas till ägaren av vindkraftsverken. Sök vidare på kraftbolagens hemsidor för att se vad som gäller i Ert närområde. 

Kraftbolag

Många kraftbolag (både stora och mindre lokala bolag) har olika fonder eller sponsringsmöjligheter till föreningar. Här är ofta miljö- och energiprojekt prioriterade. Det är också vanligt att man gärna ser att medlen går till ungdomsverksamhet varför det man vara en god idé att undersöka detta.

Övriga Bidrag

Det finns bidrag att söka för energisparande åtgärder. Här är några exempel på organisationer att söka bidrag från:

Skribent: Iréne Andersson

Relaterade sajter

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link