Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

 

Lobben erbjuder asylsökande från 18 år en meningsfull sysselsättning, vilket är gynnsamt för en snabbare språkinlärning, ökad självkänsla, ökat självförtroende, nya kontakter och därmed snabbare etablering i det svenska samhället.

”Lobben -utbildning och ledarskap”

Projektet ”Lobben-utbildning och ledarskap” är ett samarbete mellan distriktsidrottsförbunden i Jämtland-Härjedalen, Västernorrland och Gävleborg. Projektet riktar sig till asylsökande från 18 år och ska ge deltagarna möjlighet att utbildas, utvecklas och inkluderas i ett socialt sammanhang i idrottsrörelsens regi. Projektet finansieras av medel från Asyl- Migration- och Integrationsfonden (AMIF) och de tre distriktsidrottsförbunden. Projektperioden är 2017-09-01 – 2019-08-31.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2016 14:54
Idrottens samhällsnytta


Om projektet

Lobben erbjuder asylsökande från 18 år en meningsfull sysselsättning, vilket är gynnsamt för en snabbare språkinlärning, ökad självkänsla, ökat självförtroende, nya kontakter och därmed snabbare etablering i det svenska samhället. Metoden Lobben erbjuder deltagaren idrottens ledarskapsutbildningar både teoretiskt på Idrottens hus i Östersund och praktiskt i en idrottsförening med handledarstöd.

Bakgrund

Idrottsföreningen är många gånger för asylsökande och nyanlända bland det första du möter, utöver myndigheterna, när du kommer till Sverige. Hur du blir bemött är avgörande för hur du ska uppfatta ditt nya hemland. Hur du blir bemött är avgörande för att du ska vilja bo, leva, arbeta och verka i ditt nya hemland eller i din nya hemkommun. Hur du blir mottagen är avgörande för om du en dag kommer att engagera dig i din, dina barns och andras fritidsaktiviteter/föreningsliv/civilsamhälle. Av de erfarenheter vi har från tidigare integrationsarbete inom föreningslivet kan vi konstatera att många nyanlända är tilltufsade unga och vuxna, bemöter vi dem som en myndighet så tappar vi dom – frivilligheten i den ideella sektorn är därför en oerhört viktig faktor för integreringen. Vi vet också att ett långvarigt utanförskap ökar risken avsevärt för att hamna i ohälsa.

Syfte

Genom projektet vi vill erbjuda hälsofrämjande och inkluderande aktiviteter för dem som behöver det mest, de som ännu inte kommit in i samhället eller de som är på väg att halka ur. En aktiv fritid och känslan av sammanhang, det är sådant som får människor att må bra. En satsning av detta slag leder till innanförskap och den enskilde individen kommer närmare en etablering på arbetsmarknaden, detta då vi vet att det dels är positiv att ingå i idrottens stora nätverk men därtill även är en positiv merit att ha erfarenhet från idrottsrörelsen när man söker arbete.

 

 För mer info se länkarna till höger.

 

Övriga distrikt med i projektet:

VIF logo 1905               Gävleborgs Idrottsförbund    Västernorrlands Idrottsförbund Gästriklands Idrottsförbund  

Skribent: Iréne Andersson

Kontakt Lobben Jämtland-Härjedalen

Aktuellt Lobben

2018-11-06
 
2018-06-01
Nu har en ny grupp asylsökande påbörjat Jämtland-Härjedalens...
 
2017-10-23
Är din förening intresserad av ett par extra händer och/eller ökad...
 
2017-09-26
Vi söker Idrottsföreningar som vi ta emot en nyanländ som är intresserad...

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss